Xarxa Chef 2030
Xarxa formada per cuiners i cuineres de col·lectivitats per a la construcció d’un nou model alimentari més saludable i sostenible.
Cuinant xarxes
Un xef canvia la seva cuina, els xefs junts canvien el model. Les claus de la revolució gastronòmica de les cuines col·lectives a Espanya a través dels seus protagonistes. La xarxa Xef 2030, cuiners i cuineres de col·lectivitats, ens mostra el potencial de cuinar amb aliments frescos i de temporada per a servir un menú saludable, sostenible i deliciós a les escoles, hospitals, residències…

La xarxa Chef 2030 està formada per cuiners i cuineres de col·lectivitats, amb passió per la seva professió i motivats per aportar en la construcció d’un nou model alimentari més saludable i sostenible. Tots/as han experimentat un canvi de model en la seva cuina i en la seva professió, per assaig-error i sense experiència prèvia. Ara comparteixen un mateix objectiu: sortir de la cuina per a participar en espais que permetin estructurar un model integrant els valors apresos i compartits.
Els primers passos
L’any 2016, es va començar a gestar la idea de crear una xarxa de professionals de cuina que funcionés com un espai d’intercanvi d’experiències i generació de coneixement. Durant el curs escolar 2016-2017, en el marc del projecte Menú 2020 de Menjadors ecològics amb el finançament de la Fundació Carasso, impulsem un circuit curt, Circuit curt del Maresme-Vallès. Els cuiners i les cuineres de les escoles infantils i de primària del Maresme que participaven en el projecte van ser els primers membres de la xarxa. La idea inicial era compartir experiències que potenciessin el consum d’aliments ecològics i de proximitat, principalment les verdures de temporada i llegums.
A aquest grup va ser convidat el cuiner José Luis Cabrero, de l’escola pública de primària Asunción Pañart Montaner d’Aínsa (Aragó), que es trobava en un procés de transformació del model de la seva cuina i s’havia posat en contacte amb Menjadors Ecològics per a conèixer el seu treball.
Amb la incorporació de José Luis a la xarxa i amb les assessories ofertes per Menjadors ecològics durant el projecte Menú 2020 (Catalunya, Navarra, Galícia, Aragó, Illes Balears, Madrid, Andalusia, Illes Canàries), s’ha pogut donar a conèixer la xarxa i identificar a més professionals interessats/des a formar part. De manera progressiva, Chef 2030 s’ha anat convertint en un nodrit grup de professionals que duu a terme un procés d’autoformació participativa en diferents trobades i espais de treball.
Compromisos
Defensar i promoure la soberania alimentària.
Aplicar els criteris del menú 2030 a la cuina.
Vincular el nostre consum a les produccions agroecològiques locals disponibles.
Promoure espais de col·laboració entre els/les professionals del sector.
Participar en el desenvolupament i definició del model alimentari.
Aconseguir condicions laborals (ràtios/conveni) i equipament de les cuines òptims.
Crear i compartir fitxes tècniques per a augmentar el consum de verdura de temporada i proteïnes vegetals.
Potenciar una formació específica per a cuiners i cuineres de col·lectivitats.
Promoure i col·laborar en programes educatius basats en l’agroecologia en els nostres centres de treball.
Treballar per una reconversió de les cuines col·lectives a servei públic, com van ser en els seus orígens, i protegir aquelles que continuen sent-ho, defensant el treball públic i un servei de qualitat basat en la compra pública agroecològica de proximitat com un dels pilars de la sobirania alimentària.
Xarxa Chef 2030
L’alimentació té el potencial de canviar el present, l’educació té el potencial de canviar el futur. Si cuinem aquestes realitats, estem canviant el model.

David Catalán
Aragó

Carmen Martínez
Aragó

José Luis Cabrero
Aragó

Isolda Juher Soler
Catalunya

Marc Esteve Duràn
Catalunya

Mª José Sánchez
Catalunya

Julia Torres Falcón
Catalunya

Kiku Busquets
Catalunya

Nani Moré
Catalunya

Daniel Colilles
Catalunya

Xavi Abadal
Catalunya

Cosme Bermúdez
Catalunya

Javier López Pérez
Canàries

Ernesto Serrano
Illes Balears

Ainhoa Moreno
Madrid

Eulogi Peiró
València

Laura Almodóvar
València

Víctor Miralles
València

Sandra Varela
Galícia
Contacte
Si vols formar part de la xarxa, organitzar un cineforum presencial o virtual, o més informació, contacta amb Xef 2030.