Xarxa Chef 2030

Xarxa formada per cuiners i cuineres de col·lectivitats per a la construcció d’un nou model alimentari més saludable i sostenible.

Cuinant xarxes Compromisos Participants

Cuinant xarxes

Un xef canvia la seva cuina, els xefs junts canvien el model. Les claus de la revolució gastronòmica de les cuines col·lectives a Espanya a través dels seus protagonistes. La xarxa Xef 2030, cuiners i cuineres de col·lectivitats, ens mostra el potencial de cuinar amb aliments frescos i de temporada per a servir un menú saludable, sostenible i deliciós a les escoles, hospitals, residències…

La xarxa Chef 2030 està formada per cuiners i cuineres de col·lectivitats, amb passió per la seva professió i motivats per aportar en la construcció d’un nou model alimentari més saludable i sostenible. Tots/as han experimentat un canvi de model en la seva cuina i en la seva professió, per assaig-error i sense experiència prèvia. Ara comparteixen un mateix objectiu: sortir de la cuina per a participar en espais que permetin estructurar un model integrant els valors apresos i compartits.

Els primers passos

L’any 2016, es va començar a gestar la idea de crear una xarxa de professionals de cuina que funcionés com un espai d’intercanvi d’experiències i generació de coneixement. Durant el curs escolar 2016-2017, en el marc del projecte Menú 2020 de Menjadors ecològics amb el finançament de la Fundació Carasso, impulsem un circuit curt, Circuit curt del Maresme-Vallès. Els cuiners i les cuineres de les escoles infantils i de primària del Maresme que participaven en el projecte van ser els primers membres de la xarxa. La idea inicial era compartir experiències que potenciessin el consum d’aliments ecològics i de proximitat, principalment les verdures de temporada i llegums.

A aquest grup va ser convidat el cuiner José Luis Cabrero, de l’escola pública de primària Asunción Pañart Montaner d’Aínsa (Aragó), que es trobava en un procés de transformació del model de la seva cuina i s’havia posat en contacte amb Menjadors Ecològics per a conèixer el seu treball.

Amb la incorporació de José Luis a la xarxa i amb les assessories ofertes per Menjadors ecològics durant el projecte Menú 2020 (Catalunya, Navarra, Galícia, Aragó, Illes Balears, Madrid, Andalusia, Illes Canàries), s’ha pogut donar a conèixer la xarxa i identificar a més professionals interessats/des a formar part. De manera progressiva, Chef 2030 s’ha anat convertint en un nodrit grup de professionals que duu a terme un procés d’autoformació participativa en diferents trobades i espais de treball.

 

Compromisos

Defensar i promoure la soberania alimentària.

Aplicar els criteris del menú 2030 a la cuina.

Vincular el nostre consum a les produccions agroecològiques locals disponibles.

Promoure espais de col·laboració entre els/les professionals del sector.

Participar en el desenvolupament i definició del model alimentari.

Aconseguir condicions laborals (ràtios/conveni) i equipament de les cuines òptims.

Crear i compartir fitxes tècniques per a augmentar el consum de verdura de temporada i proteïnes vegetals.

Potenciar una formació específica per a cuiners i cuineres de col·lectivitats.

Promoure i col·laborar en programes educatius basats en l’agroecologia en els nostres centres de treball.

Treballar per una reconversió de les cuines col·lectives a servei públic, com van ser en els seus orígens, i protegir aquelles que continuen sent-ho, defensant el treball públic i un servei de qualitat basat en la compra pública agroecològica de proximitat com un dels pilars de la sobirania alimentària.

Xarxa Chef 2030

L’alimentació té el potencial de canviar el present, l’educació té el potencial de canviar el futur. Si cuinem aquestes realitats, estem canviant el model.

David Catalán

David Catalán

Aragó

Carmen Martínez

Carmen Martínez

Aragó

José Luis Cabrero

José Luis Cabrero

Aragó

Isolda Juher Soler

Isolda Juher Soler

Catalunya

Marc Esteve Duràn

Marc Esteve Duràn

Catalunya

Mª José Sánchez

Mª José Sánchez

Catalunya

Julia Torres Falcón

Julia Torres Falcón

Catalunya

Kiku Busquets

Kiku Busquets

Catalunya

Nani Moré

Nani Moré

Catalunya

Daniel Colilles

Daniel Colilles

Catalunya

Xavi Abadal

Xavi Abadal

Catalunya

Cosme Bermúdez

Cosme Bermúdez

Catalunya

Javier López Pérez

Javier López Pérez

Canàries

Ernesto Serrano

Ernesto Serrano

Illes Balears

Ainhoa Moreno

Ainhoa Moreno

Madrid

Eulogi Peiró

Eulogi Peiró

València

Laura Almodóvar

Laura Almodóvar

València

Víctor Miralles

Víctor Miralles

València

Sandra Varela

Sandra Varela

Galícia

Contacte

Si vols formar part de la xarxa, organitzar un cineforum presencial o virtual, o més informació, contacta amb Xef 2030.

8 + 7 =