Biblioteca

Aquí podràs trobar informació sobre el món de l'alimentació ecològica: documentals, estudis, llibres, material didàctic i blogs.

DOCUMENTALS:

– “El comedor escolar: un aula más” José Luis Cabrero, 2014

El projecte del menjador escolar del CEIP “Asunción Pañart” d’Aínsa, el cuiner José Luis ens explica la viabilitat econòmica dels menjadors ecològics però sobretot el seu potencial pedagògic amb la implicació de tota la comunitat educativa.

– “El plat o la vida” Nani Moré, 2012

La diferència entre omplir panxes i alimentar persones .Una crítica a la situació actual del sector de les col·lectivitats i els seus interessos.

– “Apendre a menjar, apendre a viure:els menjadors escolars ecològics” Entrepobles, 2009

Els menjadors escolars ecològics: una alternativa cap a la sobirania alimentària. Introduir l’alimentació ecològica a les escoles és una forma de viure i entendre el món

ESTUDIS:

Estudi de viabilitat per a la creació d’una central de compres de productes agrícoles i de proximitat al Maresme. Associació Menjadors Ecològics, 2015

Aquest estudi pretén conèixer la viabilitat que tindria una plataforma de compra que centralitzés la producció dels nostres pagesos i que pogués abastir a menjadors escolars, agrobotigues, empreses de restauració, etc.

– “El atlas de la carne” Fundación Heinrich Böll, 2014

Quins impactes té el model industrial de cria, engreixi i comercialització de carn? Cadascun de nosaltres ha de decidir el que vol menjar. Però el consum responsable és alguna cosa que cada vegada més persones demanden; i es necessita informació per prendre decisions.

La Soberania Alimentaria en las mesas de los colegios. Carles Soler, 2013

En aquest informe intentarem analitzar aquest sector (amb especial atenció als menjadors escolars) i donar respostes a aquestes preguntes però també volem donar a conèixer experiències positives.

Estudi jurídic sobre la introducció de criteris de sostenibilitat en la gestió del servei del menjador escolar. Ignasi Manrubia Costa

L’objecte d’aquest estudi és analitzar les possibilitat que ofereix la normativasobre contractació pública per introduïr clàusules de sostenibilitat -ambiental i social- en la gestió dels menjadors escolars.

L’alimentació com a dret humà: les seves implicacions, Montserrat Tafalla, 2009

L’alimentació és un dret humà reconegut internacionalment i l’objectiu d’aquest estudi és exposar les implicacions que aquest reconeixament ha de suposar en les accions polítiques, jurídiques i econòmiques dels estats.

El model alimentari actual. Iganasi Dies, 2006

El model alimentari actual provoca grans impactes mediambientals, afecta clarament la nostra salut i margina milions de persones. Anem a submergir-nos en l’intrincat món de la nostra alimentació per exercir-ne un consum crític.

 LLIBRES:

Recomanacions per a l’alimentació en la primera infància (de 0 a 3 anys), Agència de la Salut Pública, Generalitat de Catalunya, 2016

Recomendaciones para la alimentación en la primera infancia (de 0 a 3 años), Agència de la Salut Pública, Generalitat de Catalunya, 2016

Fruit de la revisió bibliogràfica més recent i del treball i consens de diferents professionals de la pediatria, la pedagogia, la nutrició i la dietètica, pretén ser un instrument útil d’informació i d’assessorament tant per als professionals dels centres d’atenció primària que ofereixen consell alimentari com per a les famílies i les persones responsables d’escoles bressol, amb l’objectiu de millorar la qualitat de l’alimentació dels infants i el seu desenvolupament.

–  Acompanyar els àpats dels infants, consells per a menjadors escolars i per a les famílies, Agència de la Salut Pública, Generalitat de Catalunya, 2016

Acompañar las comidas de los niños, consejos para comedores escolares y para las famílias, Agència de la Salut Pública, Generalitat de Catalunya, 2016

Quina quantitat de menjar cal servir als plats dels infants? Cal insistir que s’ho acabin tot? De què poden repetir i de què no? Aquestes són algunes preguntes que sovint es formulen els adults en relació amb els àpats dels infants, tant a casa com en els menjadors col·lectius. Aquest fet ha portat a revisar el coneixement actual sobre la influència que té l’actitud de l’adult en les quantitats que ha de menjar un infant per cobrir les seves necessitats i fomentar la diversificació alimentària.

Recomanacions per millorar la qualitat de les programacions de menús a l’escola, Agència de la Salut Pública, Generalitat de Catalunya, 2015

Libro Blanco de la Nutrición en España. Fundación Española de la Nutrición (FEN), 2013

La salud pública se caracteriza por tener cuatro dimensiones: multidisciplinar, intersectorial, internacional e interterritorial, Estamos convencidos que el lector tendrá la sensación de que la comida es importante, que su
papel no ha sido ni es secundario, y que tiene un protagonismo indudable en lo
que llamamos historia social.

L’alimentació saludable en l’etapa escolar (de 3 a 12 anys), Agència de la Salut Pública, Generalitat de Catalunya, 2011

La alimentación saludable en la etapa escolar (de 3 a 12 años), Agència de la Salut Pública, Generalitat de Catalunya, 2011

En aquest sentit, és convenient que l’educació alimentària prevegi el coneixement i l’aprofitament de la gran varietat de productes i preparacions propis de la nostra cultura. Cal saber tant el que necessitem per a una alimentació saludable com d’on s’obté, com es prepara i com es pot consumir. S’ha comprovat que, entre la població en edat escolar, és freqüent consumir poca fruita, verdura, llegums i peix, aliments que formen part de l’anomenada dieta mediterrània, considerada una de les més saludables del món

A taula, manual per a la introducció d’aliments ecològics i de proximitat a les escoles, Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya., 2010

El menjador ha de ser una part important de l’escola per a tota la comunitat educativa, ja que és on es desenvolupa un acte bàsic i imprescindible com és l’alimentació. Les AMPA, els Consells Escolars, els equips directius i totes les institucions i persones interessades han de trobar la informació necessària per afrontar el projecte.

MATERIAL DIDÀCTIC:

Menjadors escolars ecològics, material didàctic. Entrepobles

Material per treballar conceptes com ara l’agricultura ecològica, el consum responsable, els aliments sans i nutritius, el producte local i de temporada, els aliments transgènics, el món rural viu, l’equilibri territorial, la relació camp-ciutat, l’economia social…

BLOGS:

– EcoRedAragón

Porque creemos que la educación es la mejor herramienta para cambiar este sistema alimentario, en esta sección iremos colgando diferentes materiales que nos ayudan en esta labor.