Anem fent camí per oferir menús més saludables i sostenibles.

19 juny 2017

Anem fent camí per oferir menús més saludables i sostenibles.

Un menjador ecològic va més enllà de tenir un percentatge d’aliments ecològics en el menú, parlem d’un canvi estructural: el menú, els aliments, l’abastiment, les tècniques culinàries i l’acompanyament als infants.

Volem compartir un canvi important a les freqüències recomanades de carn, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha inclòs l’opció de proteic vegetal (llegum i derivats) a l’apartat dels segons plats.

D’aquesta manera queda palesa la idoneïtat de consumir llegums i derivats com a substitut de la carn i dels seus derivats.

Per tot això, i com a estratègia per reduir el consum de carn i potenciar el de llegums, des del PReME (Programa de revisió de menús escolars) es realitzen els següents canvis en relació a les freqüències de consum:

  1. Canviar la freqüència de racions recomanades de carn, i reagrupar la tipologia seguint el criteri de l’OMS. És a dir, diferenciar les carns entre carn blanca, per un costat, i carn vermella o processada, per l’altre.
  2. Incloure l’opció de proteic vegetal (llegum i derivats) a l’apartat dels segons plats. D’aquesta manera queda palesa la idoneïtat de consumir llegums i derivats com a substitut de la carn i dels seus derivats.

En aquesta actualització, el segon plat amb més freqüència setmanal es el proteic vegetal (0-5 dies).

Si voleu coneixer amb més detall aquest canvis podeu consultar aquest enllaç

Per més informació relacionada amb la producció i consum de carn, podeu consultar:

MENÚ2020, transformar el menú per transformar el model

La nostra associació defineix el consum proteic vegetal en el factor 2 de model de menjador ecològic.

2. Proteïna vegetal ecològica, mínim un cop a la setmana. En el territori espanyol es produeixen cereals i llegums de qualitat que, combinats, són una proteïna vegetal de la mateixa qualitat que la proteïna animal, i constitueixen una alternativa saludable, sostenible i econòmica. L’increment del consum de cereals i llegums en les escoles permetria la recuperació d’aquests cultius destinats al consum local.

Compartim amb vosaltres dos menús amb proteïna vegetal, el primer de les jornades de Navàs amb arròs i cigrons, el segon del II Encuentro de Ecocomedores a Lanzarote amb llegum local y arròs. Tots els ingredients són ecològics i majoritàriament locals, cuinats per cuiners i cuineres de menjadors escolars.

paella3canarias_plat